Evenementen

Evenementen

Jazz in Duketown (Pinksteren)
Jazz in DuketownJazz in Duketown is het grootste gratis jazzfestival van Nederland in de open lucht. Het wordt jaarlijks gehouden tijdens Pinksteren in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch. Het festival wordt gehouden op diverse podia in de stad. Daarbij worden door bekende en minder bekende artiesten in totaal zo’n tachtig verschillende concerten gehouden in alle verschillende jazzstijlen, onderverdeeld in zes verschillende stromingen: international, funk and dance, improvisations, blues and roots, traditional en world music. Ieder jaar tijdens Pinksteren vormen bekende jazzmusici samen met nog onbekend talent de programmering van dit gratis jazzfestival en zorgen voor sfeer en gezelligheid in de Bossche binnenstad zowel buiten als in diverse cafés. Locatie: binnenstad.

Festival Boulevard (augustus)
KJO_4359BLVRD_Plein3(c)KarinJonkers043Theaterfestival Boulevard is hét internationale stads- en zomertheaterfestival van Zuid-Nederland – iedere zomer, elf dagen, in de tweede week van augustus. Het festival combineert het avontuurlijke van producties op bijzondere locaties in en om de stad, met voorstellingen en concerten op het bruisende festivalplein aan de voet van de Sint-Janskathedraal en in de Bossche theaters en concertzalen. Theaterfestival Boulevard is ook een artistieke broedplaats: het levert een flinke bijdrage aan de artistieke en professionele ontwikkeling van jonge en gerenommeerde podiumkunstenaars. Door hen op allerlei manieren te begeleiden en te ondersteunen in meerjarige trajecten. Er is een gemêleerd publiek van kunstkenners en dagjesmensen, kunstenmakers en artiesten samen rond allerhande tentjestheatervoorstellingen, concerten, kinderactiviteiten, smakelijk eten en drinken. Een heerlijk festival, in een ambiance van Brabantse gastvrijheid. Locatie festivalplein: de Parade.

Bourgondisch ’s-Hertogenbosch (september)
Bourgondisch 's-HertpogenHet is onmogelijk om de stad ’s-Hertogenbosch niet in verband te brengen met liefde voor culinaire verrassingen. Deze twee elementen gaan hand in hand bij Bourgondisch ’s-Hertogenbosch: het culinaire, smaakvolle evenement aan de voet van de Sint-Jan. Tijdens dit vierdaagse evenement in de maand september kun je op een informele wijze kennismaken met innovatieve restaurants uit de Meest Gastvrije Stad van ons land. Bourgondisch ’s-Hertogenbosch bewijst dat eten, drinken en goed gezelschap een ijzersterke combinatie vormen. Locatie: de Parade.

Openlucht Opera (juni)
operaopdeparade Traditiegetrouw genieten operaliefhebbers elk jaar in de maand juni van een gratis toegankelijke opera in de open lucht. Een van de charmes van de Opera op de Parade is dat de toeschouwers hun eigen klapstoeltjes mee naar het plein nemen. En daar blijft het niet bij, want ook menig – goed gevulde – koelbox wordt mee naar de Parade gesjouwd. Wie het eerst komt, heeft de beste plek. Ruim van tevoren zit het plein dan al lekker vol.
Locatie: de Parade.

Maritiem ’s-Hertogenbosch (september)
MaritiemMaritiem ’s-Hertogenbosch is het grootste maritiem-historische binnenvaartevenement van Nederland en vindt eens per twee jaar plaats in het maritieme hart van ’s-Hertogenbosch (pal voor de deur van CubaCasa). Maar liefst drie dagen lang staat de stad volledig in het teken van de pleziervaart. Tijdens het evenement is de grootste collectie klassieke en traditionele binnenvaartschepen te bewonderen en bruist de binnenstad van de festiviteiten. Zo geniet je van openluchtconcerten, maritieme demonstraties, een shantykorenfestival, het zeeliederensongfestival, een braderie, jeugdattracties en de culinaire heerlijkheden die met de scheepvaart gepaard gaan. Bed and breakfast CubaCasa is gelegen aan de Dommel, met uitzicht op de aanlegsteiger waar de meeste schepen aanmeren. [Foto: Henk van Esch] Locatie: gehele stad.

Proeverij Uilenburg (mei)
Proeverij Uilenburg Jaarlijks organiseren de leukste horecazaken van de Uilenburg een culinair evenement om je vingers bij af te likken. Het evenement kenschetst zich door de sfeer van een buurtbarbecue. De gezellige sfeer die de Uilenburg sowieso uitstraalt en al het heerlijks dat er tijdens deze proeverij te krijgen is, laten je je ‘lekker’ thuis voelen. Dit jaarlijks terugkerende evenement vindt in de maand mei plaats als het voorjaarszonnetje het historische Uilenburg aangenaam verwarmt. Locatie: Uilenburg.

Carnaval in Oeteldonk (februari of maart) oeteldonk (1)
Door de verscheidenheid aan evenementen die tijdens carnaval in Oeteldonk worden georganiseerd, is het ieder jaar een carnaval om nooit te vergeten! D’n Oeteldonkse Traaijout, D’n Blauwen Aovond, de feestelijke intocht van de Prins, de optocht en tal van andere Oeteldonkse evenementen. Ook het kindercarnaval is ieder jaar in Oeteldonk van de partij met de bijbehorende evenementen! Dit mag je niet missen! Locatie: gehele stad.

 
Het Levenslied Festival (juli)
levenslied Den BoschHet Levenslied Festival Den Bosch is als een initiatief van een aantal horecaondernemers aan de Bossche Markt ontstaan. Het is inmiddels uitgegroeid tot een hoogstaand evenement dat jaarlijks vele duizenden mensen naar de Bossche Markt trekt. Tijdens het festival zijn er optredens van regionaal en nationaal bekende artiesten als Jan Smit, Nick en Simon, Frans Duijts, Corry Konings, Marianne Weber, Koos Alberts, Vader Abraham, Jacques Herb, Dennie Christian, Wolter Kroes en vele anderen. Locatie: Markt.

 
Bosch Winterparadijs (december) Bosch' winterparadijs
Elk jaar wordt de Parade in december omgetoverd tot een prachtig kerstspektakel met een mooie kerstboom, de Bossche Adventskalender, vuren, muzikale optredens en verwarmde banken. Tijdens het Bosch Winterparadijs is er een ijsbaan en natuurlijk staat er een gigantische kerstboom waarvan tv-presentator Joris Linssen dankbaar gebruikmaakt om bijzondere verhalen op het spoor te komen.
Locatie: de Parade.

 
Indoor Brabant (maart)
Jaarlijks staan de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch vier dagen helemaal in het teken van de paardensport. Tijdens Indoor Brabant demonstreren de beste ruiters uit de hele wereld hun kunnen. Het evenement trekt jaarlijks zo’n 75.000 toeschouwers, bereikt 120.000 unieke internetbezoekers, en ook de NOS, Eurosport en diverse buitenlandse zenders besteden volop aandacht aan het springconcours en volgen de verrichtingen van de befaamde ruiters op de voet. Locatie: Brabanthallen.

 
Popronde (najaar)
Popronde4Popronde is een landelijk reizend festival dat elk najaar in de periode van september tot en met november plaatsvindt in steden door het hele land. In elke stad treden op één avond zo’n 40 opkomende Nederlandse bands en artiesten op. De deelnemende podia zijn cafés, galeries, theatertjes, platenzaken, kerken en clubs in het centrum van een stad. Eén avond in het jaar zijn zij de etalage voor de nieuwe generatie popmuzikanten en is het centrum het festivalterrein. De Popronde is in elke stad gratis toegankelijk.
De Popronde is voor (nog) onbekende bands de mogelijkheid zich te presenteren buiten de eigen regio en intensieve tour- en speelervaring op te doen. De programmering is niet gebonden aan een muziekstijl en geeft een overzicht van wat op livemuziekgebied – buiten de mainstream om – in Nederland gebeurt. Van metal tot hiphop, van singer-songwriters tot drum ’n bass, van rock tot blues, bijna elk genre is vertegenwoordigd.

Popronde2De bands die spelen zijn afkomstig uit heel Nederland en krijgen via Popronde de mogelijkheid zich te presenteren voor publiek, pers en programmeurs van plaatselijke podia en festivals. Popronde is een kweekvijver en het festival is een opstap naar zalen en festivals buiten de eigen regio, naar een groter publiek en naar een mooie carrière in de muziekbusiness. Voorbeelden van deelnemers uit het verleden die het ver hebben geschopt: Racoon, De Staat, Handsome Poets, Marike Jager, Dotan, Chef’ Special, Go Back to the Zoo, John Coffey, Blaudzun, Mister & Mississippi, Case Mayfield, Bells of Youth, Roosbeef, Kensington en Lucky Fonz III. Check popronde.nl voor een overzicht van de deelnemers en de locaties dit jaar!

Festival Cement (voorjaar)
Festival CementFestival Cement is hét podium voor de nieuwe generatie Nederlandse en Vlaamse theatermakers, choreografen en schrijvers. Tijdens het festival presenteren de makers zich aan een publiek van (inter)nationale professionals, theater- en dansliefhebbers. Festival Cement vindt elk voorjaar plaats in ’s-Hertogenbosch, met de Verkadefabriek als festivalhart.
Locatie: Verkadefabriek.