Museums | Galleries

Museums | Galleries

Het Noordbrabants Museum
NoordBrabantsMuseumHHet Noordbrabants Museum presenteert kunst, cultuur en geschiedenis van Noord-Brabant aan iedereen – Brabanders en niet-Brabanders. Het museum is bij uitstek dé plaats waar waardevolle kennis en roerend cultureel erfgoed van Brabant worden bewaard en tentoongesteld.

Educatie, artistieke kwaliteit en emotie zijn de belangrijkste uitgangspunten voor de presentaties en de activiteiten; hiermee wil het museum zijn bezoekers vermaken, samenbrengen en prikkelen. Door middel van menselijke verhalen brengt het museum de thema’s uit de opstelling dichterbij, waardoor zij voor de bezoeker een bron van inspiratie kunnen zijn. Adres: Verwersstraat 41.

Jheronimus Bosch Art Center
Jeroen Bosch art centerTijdens een bezoek aan het Jheronimus Bosch Art Center krijg je eerst een introductie op Jheronimus Bosch door middel van een filmportret over Jheronimus Bosch en de tijd waarin hij leefde. Na dit filmportret ga je met een glazen lift naar de bovenste verdieping van de 40 meter hoge toren. Daar kun je genieten van een prachtig uitzicht over de stad ’s-Hertogenbosch. In de vier onderliggende galeriekamers krijg je een overzicht van het gehele oeuvre van Jheronimus Bosch in de vorm van hoogwaardige fotografische reproducties. De reproducties zijn uitgevoerd op origineel formaat.
Jeroen Bosch Museum 2
Door de gehele expositieruimte hangt een collectie unieke wandtapijten met details uit het werk van Bosch. Verder zijn er hedendaagse kunstwerken en 3D-figuren gemaakt naar het werk van Jheronimus Bosch. In de kelder is het schildersatelier van Jheronimus Bosch gereconstrueerd. Om je bezoek verder te verdiepen, bestaat ook de mogelijkheid om reproducties van alle tekeningen en schetsen van Bosch te bekijken. Adres: Hinthamerstraat 175.

Stedelijk Museum
Het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch combineert een unieke collectie keramiek en sieraden met spraakmakende tentoonstellingen van hedendaagse kunst en design. In een bijzonder gebouw [foto: Joep Jacobs] presenteert het museum een programma met internationale uitstraling en ambitie. De kern van de collectie wordt gevormd door sieraden en keramiek van kunstenaars en designers uit de 20e en 21e eeuw. In wisselende presentaties zie je kunstwerken van onder anderen Pablo Picasso en Lucio Fontana, design van Gijs Bakker en Hella Jongerius, maar ook werk van veelbelovend jong talent.

Met een zaal van maar liefst 700 m2 is er veel ruimte voor tentoonstellingen van actuele beeldende kunst en design. Bij presentaties organiseert het museum een programma met lezingen, discussies en workshops. In de weekenden kun je rondleidingen, concerten of een familieworkshop bijwonen. Adres: De Mortel 4.

Museum Slager
Museum Slager beschikt over werken van acht schilders uit drie generaties van de Bossche familie Slager. Het museum hanteert een dynamisch expositiebeleid. In telkens wisselende tentoonstellingen worden delen van de collectie, gegroepeerd rond bepaalde thema’s, geëxposeerd.

Door de thematische opzet wordt getoond hoe de schilders in diverse stijlperiodes met uiteenlopende technieken met het betreffende thema zijn omgegaan. Niet alleen werken van de schilders Slager, maar ook enkele meubels en voorwerpen uit de verschillende periodes worden tentoongesteld. Sommige komen ook voor op de schilderijen. Zo krijgt de bezoeker een indruk van het leven, wonen en werken in de 19e en 20e eeuw, zoals dat door de schilders van de familie Slager werd gezien. Address: Choorstraat 8.

Mark Peet Visser Gallery Galerie mark Peet Visser
Mark Peet Visser Gallery is een internationaal opererende galerie voor hedendaagse kunst. Sinds 1992 is het een vertrouwd adres voor de geoefende kunstliefhebber. Met 600 m2 aan expositieoppervlakte behoort Galerie MPV tot een van de grootste van Nederland. Er wordt ruimte geboden voor vooraanstaand talent: kunstenaars die tot de top behoren binnen hun genre, en wier werk de galeriehouder persoonlijk aanspreekt. Mark Peet Visser organiseert circa zeven solo-exposities per jaar en biedt daarnaast een doorlopende tentoonstelling met recent werk Galerie mark Peet Visservan de vaste kunstenaars uit eigen kring. Sinds 2013 is de galerie gehuisvest in een prachtig, nieuw onderkomen in ’s-Hertogenbosch; op een geweldige locatie aan de rand van het Bossche Broek; dus met mooi zicht op de Bossche binnenstad én op natuur. De galerie ligt naast restaurant Noble. Dat biedt een goede gelegenheid om kunst en gastronomie te combineren, en bovendien de warmte te ervaren van bed and breakfast CubaCasa dat op loopafstand gelegen is (zo’n zeven minuten).
Adres: Bastion Vught 35.

 
Majke Hüsstege Projects
Galerie Majke HusstegeMajke Hüsstege Projects biedt een zeer uiteenlopend aanbod hedendaagse kunst van nationale en internationale kunstenaars. Allen met volstrekt eigen signatuur. Een spannende mix van foto’s, schilderijen, tekeningen, textiele werken en sculpturen. Van opmerkelijk hoog niveau. De galerie doet ook mee aan diverse lokale, regionale en nationale projecten en staat op de belangrijkste kunstbeurzen. De galerie behoort qua oppervlak tot de grootste van Nederland. Majke mag trots zijn op haar decennialange staat van dienst en wordt alom geroemd om haar bijzondere expertise. Klanten roemen de internationale uitstraling van de galerie en de ruime opzet van de exposities biedt een rustige omgeving, met voldoende aandacht voor elk afzonderlijk werk. De hedendaagse kunst, waar Hüsstege zich op richt, en de moderne ruimte bieden een mooi contrast met de historische sfeer van de Bossche binnenstad. Adres: Verwersstraat 28.

Jan van Hoof Galerie
Jan van Hooff GalerieJan van Hoof Galerie bestaat al meer dan 20 jaar en staat voor kwaliteit. De normen van de galeriehouder bepalen de keuzes voor kunstenaars en hun werk. Zij ontstaan veelal intuïtief, want juist persoonlijke voorkeur markeert het aanbod van de galerie. Van Hoof Galerie is een vaste deelnemer aan de landelijke beurzen. Op PAN Amsterdam, Realisme (de beurs voor hedendaagse figuratie,) RAW Rotterdam, KunstRai en Art The Hague brengen zij hun kunstenaars bij een breder publiek onder de aandacht. Adres: Vughterweg 58-60.

B&B CubaCasa
Out of the BlueIn bed and breakfast CubaCasa kijk je echt je ogen uit. De ongedwongen en creatieve sfeer komt naar voren uit de inrichting, een mix van klassiek/antiek en hedendaags, en uit de vele decoratieve accessoires. Daarnaast biedt CubaCasa ruimte aan de schilderijen van de hand van eigenaar Josh. Hij schildert zowel figuratief als abstract en hanteert daarbij zowel het mes als het penseel. Ook combineert hij in zijn abstracte werk materiaalsoorten en valt uit zijn figuratieve werk op te maken dat Josh vooral geboeid is door ‘de verleiding’ (van de vrouw). Cuban MoodsOok het vrije werk van vriend fotograaf Jef Klaassens toont de adoratie van de andere sekse. Maar daarnaast is Jef, door zijn hts- en architectuurachtergrond, gespecialiseerd in het lezen van bouwprojecten en visualiseren van de (nieuw)bouw in de bestaande omgeving, landschap of binnenstad. Vele Bossche projecten zijn eerst in de besluitvormingsfase door Jef gevisualiseerd alvorens deze in werkelijkheid gerealiseerd zijn. Voorbeelden zijn De Verkadefabriek in het verleden en het Theater aan de Parade waarvan de uitbreiding en modernisering nog moeten aanvangen.