Activiteiten

Activiteiten

Bed and breakfast CubaCasa voorziet zijn gasten graag van een aantal leuke ideeën over wat er zoal te beleven valt in ’s-Hertogenbosch (en omgeving). Wie kent de stad, en de streek, nu beter dan de echte ‘locals’? Zij weten wat er te doen is, wat de leuke, bijzondere en onderscheidende dingen zijn die ’s-Hertogenbosch te bieden heeft.

laughingB&B CubaCasa richt zich bij het benoemen van te ondernemen activiteiten vooral op de ongeforceerd gezellige dingen die er in de stad (en in de buurt) te doen zijn. Zogenoemd ‘vermaak voor vrijgezellengroepjes en afdelingsuitjes’ wordt geheel buiten beschouwing gelaten. Daarvoor verwijzen wij graag naar de organisatie Doe Den Bosch, die kan voorzien in solexen, bierkarren, steps, kangoeroeballen, Segways en andere divertissementsongein.

Themagerelateerde activiteiten/arrangementen
Veel leuker is het om bijvoorbeeld een tochtje te gaan maken met onze Cubaanse Taxi of er zelf op uit te trekken. Of om een van onze themagerelateerde activiteiten te ondernemen, zoals een clinic ‘Paella maken’ ‘Salsa dansen’ of ‘Zumba’.

Desgewenst kunnen wij ook een programma speciaal voor je inrichten of kun je gebruikmaken van ons relaxarrangement, waarbij je heerlijk in de sauna kunt uitzweten, je een ontspannende massage kunt ondergaan en/of een lekkere maaltijdsalade kunt bestellen. Erg leuk als je iets te vieren hebt, of zomaar om gewoon maar even een luxe gevoel te krijgen.

Tops & tips
Met onderstaande suggesties willen wij (potentiële) gasten van onze B&B wat tips geven over wat er te doen valt in Den Bosch en omgeving, indien je geen gebruik wilt maken van onze CubaCasa-activiteiten c.q. -arrangementen.

Daarnaast wijzen wij hier nog op de pagina Uit in de stad, waar je meer vindt over de beste en/of leukste restaurants die Den Bosch rijk is, over de leukste winkels, interessante musea, moderne kunstgaleries en goede Bossche performancelocaties.

Maar hierna dus eerst wat activiteiten op een rijtje: tops & tips. Gewoon om wat ideeën te geven.


Rondvaart Binnendieze

Een van de bekendste attracties die ’s-Hertogenbosch rijk is, is de rondvaart op de Binnendieze. Er zijn twee opstapplaatsen (Molenstraat en Zuidwal) en drie soorten tochtjes: de Vestingroute, de Historische route en de Jeroen Boschroute. Met zo’n tien tot twaalf mensen deel je een schuitje en de schipper (een goed opgeleide stadsgids, meestal een gepensioneerde Bosschenaar) vertelt over de stad en duidt op diverse historische aspecten.Binnendieze2 De Binnendieze is de trots van elke Bosschenaar én is een toeristische trekpleister van formaat. Je wordt echt verrast door de spannende waterloop, unieke stilte en prachtige doorkijkjes.titelpagina BinnendiezeIn fluisterbootjes word je geleid door het eeuwenoude waterstelsel van de middeleeuwse vestingstad. Het Bossche netwerk van kleine waterloopjes valt niet te vergelijken met de grachten van Amsterdam, maar het is ontegenzeggelijk een aardige manier om Den Bosch te leren kennen. In sommige stukken gaat men ook letterlijk onder de stad door. De gids kan je van alles vertellen over de oude panden, muren en vestingwerken die worden gepasseerd. Voor Brabant is het een belangrijke trekpleister. En dan te bedenken dat de gemeente in de jaren zeventig deze kleine binnenvaart nog had willen dempen. Gelukkig heeft een actief groepje ‘Vriendenkring van ’s-Hertogenbosch’ zich daartegen verzet en is het watertje bewaard gebleven.

Varen op Dommel

Sloepverhuur Den BoschZelf aan het roer
Op een steenworp afstand van B&B CubaCasa liggen vier gemotoriseerde sloepen die men kan huren. Er kunnen tochtjes worden gemaakt naar de Ertveldplas, de watertoren en de Zandvang bij de Stenen Kamerplas. Voorlopig zijn de boten uitsluitend in het weekeinde te huur, maar in overleg kan er ook op andere dagen een boot worden gehuurd. Er kunnen zo’n vier tot zes personen in en men is gebonden aan een minimale huurtijd van twee uur à vijftig euro per boot.

High Tea op het water (van Dommel tot Ertveldse plas)
Ook kun je ervoor kiezen om met een prachtige salonboot een ‘high tea vaartocht’ te maken op de Dommel. Het is niet alleen een prachtige tocht, maar ook geniet je van de rust op het water. En dat alles onder het genot van een heerlijk kopje thee en een Bosch’ kaakje. Van Verkade natuurlijk. Want zo hoort dat in ’s-Hertogenbosch. Informatie over deze tocht vind je bij Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch.
Salonboot Den Bosch
Let op! Verwar deze vaartocht niet met de rondvaart over de Binnendieze in een fluistersloepje. Die tocht voert je over de Binnendieze, deels onder de stad, door het centrum en slechts een klein stukje over een zijtak van de Dommel. Je zit dan met een goede 10 tot 12 personen in het fluisterbootje, terwijl een gids vertelt over het rijke verleden van ’s-Hertogenbosch.

Beklimmen St.-Jan

Sint_Jan De Kring Vrienden ’s-Hertogenbosch organiseert rondleidingen door Den Bosch, wandelingen en … beklimmingen. In ’s-Hertogenbosch is het mogelijk over de kronkelige trappen van de kathedraal naar boven te klauteren. Tijdens de beklimming van de toren van de Sint-Jan neem je samen met de gids onder meer een kijkje bij het carillon, het uurwerk en de tentoonstelling over de geschiedenis, bouw en restauratie van de toren. De flinke klim over eeuwenoude trappen wordt uiteindelijk, op 43 meter hoogte, beloond met een magnifiek uitzicht over de historische binnenstad en zicht tot in de wijde de omgeving van ’s-Hertogenbosch.

Bezichtigen St.-Jan

800px-Den_Bosch_(3120759735)Deze kerk, sinds 1929 basiliek, vormt het hoogtepunt van de gotiek in Nederland, zowel in de vorm van de plattegrond als in de opstand en de uitzonderlijke rijkdom aan beeldhouwwerken. De Sint-Jan is het meest complete en meest gave voorbeeld van een gotisch kerkgebouw in Nederland te noemen. De kerk is gebouwd tussen 1380 en 1529. De kathedraal is niet alleen als kerk volop in gebruik; ook behoort de Sint-Janskathedraal tot de belangrijkste toeristische attracties van Den Bosch. Je kunt er dus altijd binnenlopen om een kijkje te nemen.
Sint Jan van binnenOok worden er rondleidingen gegeven (Nederlands, Engels, Duits). In december en januari zijn er beperkt rondleidingen vanwege de kerststal; in de maand mei zijn er géén rondleidingen vanwege de Maria bedevaartmaand. De openingstijden zijn van maandag t/m zondag van 08.00 tot 17.00 uur. Tijdens kerkdiensten is bezichtiging niet mogelijk.
Rondleidingen Sint-Janstoren: in april, mei en oktober op woensdag, zaterdag en zondag. In juni, juli, augustus en september van dinsdag tot en met zondag. Het vertrekpunt van de individuele rondleidingen is de ingang van de toren, Torenstraat, op de vermelde dagen om 13.30 en 15.00 uur.

Wandelen, zonnen, picknicken Bossche Broek

Het Bossche Broek is een moerasgebied van 202 ha ten zuidoosten van ‘s-Hertogenbosch. Het is een van de weinige stukjes natuurgebied dichtbij het centrum van de stad. Vanuit bed and breakfast CubaCasa kun je dit prachtige stukje natuur gemakkelijk bereiken. Wanneer je de deur uitloopt, wandel je langs de Dommel richting het Wilhelminaplein. Wanneer je dit verkeersplein recht voor je hebt liggen (zo’n 750 meter lopen), kun je via een trap rechts naar beneden het talud af. Dit brengt je op een wandelpad dat langs het water naar een pontje leidt. Daar ‘draai je jezelf’ naar de overkant. Wanneer je daarna bovenaan de dijk linksaf gaat langs het water, maak je een wandeling van zo’n drie kwartier; ga je rechtsaf langs het water, dan beland je midden in het Bossche Broek. Indien je vervolgens alsmaar links aanhoudt, maak je een wandeling van een goede anderhalf uur.
picknick Bossche BroekMaar je kunt de wandeling ook verlengen, door bijvoorbeeld in het landschap een plekje te zoeken om heerlijk te picknicken. Vanzelfsprekend zorgen de medewerkers van CubaCasa er graag voor dat er een lekker plekje voor je is uitgekozen waar een rijkelijk gevulde picknickmand, een lekker wijntje en een fijn dekentje klaarliggen.

DSC08587Stadsstrandje ‘De Zuiderplas’
In natuurgebied het Bossche Broek bevindt zich ook een gezellig stadsstrandje, ‘De Zuiderplas’ genaamd. Vooral op een zonnige dag is het daar (bijvoorbeeld met kinderen) heerlijk toeven. Er is een kleine kiosk waar je een versnapering kunt krijgen en op het terras kunt zitten.

Heempark
Voor de echte natuurliefhebbers, biologen, gewaskenners en/of rustzoekers is een bezoek aan het Heempark, dat aan de rand van het Bossche Broek is gelegen, meer dan de moeite waard. Het is een prachtig stiltegebied en natuurreservaat. Zo mogen honden er niet komen en zorgt een toegangssluis ervoor dat er niet gefietst of gebromd kan worden in het parkje. Het is een geweldig stukje natuur, een ‘oase van rust in een hectische tijd’.

Heemtuin Den BoschWaar ligt het Heempark? Het is gelegen op een schiereiland van ruim twee hectare groot, daar waar de Pettelaarse Vaartgraaf overgaat in de Zuiderplas. Het park grenst aan het Bossche Broek en recreatiegebied Zuiderplas. Als je de Bosschenaar vraagt waar nu die Pettelaarse Vaartgraaf ligt, dan zullen de meesten dit niet weten, ook al komen ze er dagelijks langs. Het ligt ook heel goed afgeschermd van de drukkere delen van van het Bossche Broek en de Zuiderplas. Let op: de poorten van het park sluiten aan het eind van de middag.

Pettelaarse Schans
Als startplaats voor een prachtige wandeling kun je ook de Pettelaarse Schans kiezen (rand Bossche Broek), op een steenworp afstand van een afrit van de A2 (afrit 22 Schijndel/St.-Michielsgestel/Pettelaar – volg Pettelaar). Er is in ruime mate gratis parkeergelegenheid. Pettelaarse Schans In het verleden, van 1623 tot 1672, heeft hier een fort gestaan. Dat is de reden waarom het terrein nog steeds de vorm van een ster heeft (vijf punten), en waarom het omringd wordt door water (Zuiderplas). Op de plaats van het vroegere fort staat nu een restaurant: Croy De Pettelaar. Het is er heerlijk rustig en je kunt er een mooi rondje maken, bijvoorbeeld met een hond. Die kan dan op het middenterrein lekker uit z’n dak!

Rondleiding door stadsgids

Er zijn allerlei stadsgidsen die je door Den Bosch kunnen leiden. Bij het VVV of via Kring Vrienden ’s-Hertogenbosch zijn stadsgidsen vast te leggen, er is een waanzinnig leuke, ludieke stadswandeling te maken met ‘de mannetjes’, maar je kunt je ook laten rondleiden door de gediplomeerde stadsgids Ingeborg Duffhues. Beleef de stad ’s-Hertogenbosch samen met deze enthousiaste veelweter. sightwalk Den Bosch
Ze neemt je graag mee op sjouw door ‘haar’ stad. Zowel heden als verleden komen aan bod. Zij laat je graag de leukste parels zien van onze heerlijke stad. Verder regelt zij graag alles voor je om jullie dag, dagdeel, weekend compleet te maken in de stad. Van ontbijt tot diner, musea, (work)shops, fietsen, boottocht, etc. Maar daarvoor mag je natuurlijk ook een beroep doen op de medewerkers van bed and breakfast CubaCasa.

Bossche bollen bakken met Choco Loca

Bossche bollen bakken met ChocolocaDe Bossche bol is in heel Nederland bekend. Natuurlijk kun je de beste Bossche Bol bij bakker Jan de Groot kopen. Op de Stationsweg zit hij op een steenworp afstand van Bed and Breakfast CubaCasa. Per dag bakt Jan er zo’n 7.000 tot 8.000. En dat is natuurlijk niet voor niets. Ze zijn gewoon vreselijk lekker. Maar als je zelf ook zo’n heerlijke bol wilt leren bakken, kun je daarvoor het best bij de meiden van Choco Loca terecht. Die zorgen voor een gedegen, maar beslist ook vrolijke opleiding in het ‘Bossche bollen bakken’.

Fietsen naar Landgoed Haanwijk

bomenlaan naar Haanwijk Haanwijk Via het Bossche Broek kun je vanuit de stad zo op weg naar landgoed Haanwijk, dat zich tussen Sint-Michielsgestel en ’s-Hertogenbosch in een natuurgebied van Brabants Landschap bevindt. Het is een leuke plek om even naartoe te fietsen voor een kopje koffie of thee met een taartje. Dat kan daar uitstekend. Het is een geliefde plek met goed weer, de koffie is er heerlijk en de bediening vriendelijk. De gebouwen van het landgoed zijn wel enigszins in verval geraakt, maar het blijft de moeite van een korte verpozing meer dan waard. Mede doordat de natuur waardoor je doorheen komt werkelijk prachtig is. Vanuit de stad is het slechts een goed halfuurtje tot drie kwartier fietsen – goed te doen dus!

Plassentocht rond Den Bosch

De Plassentocht-route brengt je langs de vele plassen rond Den Bosch. Ze zijn ontstaan ter wille van de uitbreiding en de toegankelijkheid van de stad. In de loop der jaren zijn het prachtige recreatiegebieden geworden met veel groen en kleine strandjes.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA De tocht begint bij het Oude Raadhuis in Vught. Onderweg fiets je door het Reeburgpark en het Reigerbos, over de Essche Stroom, langs de Aa en langs een aantal bezienswaardigheden, zoals Kasteel Maurick en Landgoed Haanwijk en het Vughts Historisch Museum. Je doet de volgende plassen aan: Stenen Kamer Plas, Ooster Plas, Noorder Plas, De IJzeren Vrouw en Zuider Plas. De route is 41 km lang, maar kan desgewenst worden ingekort tot 23 km. Je doet de plaatsen Den Bosch en Vught aan en ‘schampt’ de plaatsen Halder, Sint-Michielsgestel, Rosmalen en Den Dungen. ‘s-Hertogenbosch is het trotse hart van een prachtige delta. De stad wordt omgeven door water: door de Aa, de Dommel, de Maas en door vele plassen. De plassentocht is meer dan de moeite waard.

Dagje Efteling

Wanneer je een dagje naar de Efteling wilt gaan, is een overnachting bij bed and breakfast CubaCasa eraan verbinden, geen slecht idee. Op die manier kun je op een rustig moment naar Brabant reizen en kom je ontspannen bij de Efteling (Kaatsheuvel) aan.

Efteling_PiranaDe Efteling is met de auto een goede 25 minuten verwijderd van B&B CubaCasa, dat in het centrum van ‘s-Hertogenbosch is gelegen. De bed and breakfast is echter zo gunstig gelokaliseerd ten opzichte van de uitvalswegen van de hertogstad, dat je binnen vijf minuten op de snelweg kunt zitten, bijvoorbeeld in de richting van Waalwijk/Kaatsheuvel, maar ook in andere richtingen, zoals Utrecht/Amsterdam, Eindhoven/Maastricht, Oss/Nijmegen/Arnhem en Breda/Antwerpen/Rotterdam.

efteling achtbaanOok ten opzichte van het trein- en het busstation in ’s-Hertogenbosch is CubaCasa uniek goed gelegen, namelijk zo’n 250 meter verwijderd van het (bus)station, ofwel drie minuten lopen. Met Kaatsheuvel is er geen spoorverbinding, maar met de bus doe je er vanuit Den Bosch een goed uur over om via Tilburg bij de Efteling in Kaatsheuvel te komen. Het is een directe verbinding met lijn 300 van bushalte Centraal Station ’s-Hertogenbosch naar bushalte Efteling Kaatsheuvel. Dus zowel wanneer je met de auto gaat als met het openbaar vervoer, is overnachten in B&B CubaCasa op de avond voorafgaand aan je uitje naar de Efteling, geen gek idee!

Wandelen/paardrijden in Drunense duinen

Net als de Efteling zijn de Loonse en Drunense Duinen vanuit bed and breakfast CubaCasa buitengewoon goed bereikbaar. Je kunt daar heerlijk wandelen. Je kunt er naartoe fietsen, maar je kunt in het gebied ook een heerlijke tocht te paard maken.

Paardrijden in de Drunense DuinenAlle buitenritten zijn onder begeleiding en duren minimaal 2 uur. Je rijdt in groepsverband met maximaal 12 deelnemers per groep. De minimumleeftijd is 10 jaar. Ritten dienen – bij voorkeur per e-mail – vooraf gereserveerd te worden. Reservering is bindend en er dient voor aanvang van de buitenrit betaald te worden. Ook individuele inschrijving is mogelijk! Recente rij-ervaring is verplicht: stap, draf en galop moeten goed worden beheerst.

Er zijn er 2-uurs buitenritten op de volgende vaste tijden, op donderdag 14.00 – 16.00 uur; op vrijdag 19.00 – 21.00 uur (alleen in de maanden juni, juli en augustus); op zaterdag 10.00 – 12.00 uur, 13.00 – 15.00 uur, 15.45 – 17.45 uur; op zondag: 10.00 – 12.00 uur; 13.00 – 15.00 uur; 15.45 – 17.45 uur. Voor boekingen neem contact op met Manege Van Loon in Loon op Zand.

Tochtje Heusden (vesting)

Heusden Vesting is een prachtig gerestaureerd vestingstadje. Je vindt er leuke winkels, mooie galerieën, ruime havens en gezellige terrasjes. Elke zondagmiddag zijn de winkels open en kun je om 14.30 uur deelnemen aan een interessante stadswandeling onder leiding van een gids. Je kunt Heusden op de fiets bereiken, met de auto en zelfs zijn er wandeltochten die naar het vestingstadje leiden. Het stadje is vooral ’s zomers een bezoekje waard.
Luchtfoto HeusdenDe vestingstad Heusden heeft compleet gerestaureerde vestingwerken en 134 panden op de Monumentenlijst. Het stadje is ontstaan rondom een van de oudste water­burchten van Noordwest-Europa en was een van de eerste Hollandse steden die door een muur werden omringd. Na 1968 werd de vestingstad grondig gerestaureerd. Basis voor het herstel van dit culturele erfgoed was de kaart van Blaeu uit 1649. Hiermee behaalde Heusden in 1980 de hoogste Europese restauratieprijs ‘Urbes Nostrae’.

Zwemmen IJzeren Man of Staalbergven

Ijzeren Man in VughtOp enkele kilometers van ’s-Hertogenbosch verwijderd bevinden zich twee prachtige recreatiebaden: het Staalbergven in Oisterwijk en de IJzeren Man in Vught. Het Staalbergven is werkelijk prachtig gelegen, midden in de bossen aan de rand van het pittoreske Oisterwijk (de Parel van Brabant). De IJzeren Man ligt tegen de Vughtse Hei, eveneens in een prachtig natuurgebied.zwembad staalbergven
Het Oisterwijkse Staalbergven beschikt naast een mooi natuurbad ook nog over een flink chloorbad, een groot kinderbasin en allerlei speeltoestellen en waterinstallaties. Beide locaties zijn zowel met de auto als de fiets buitengewoon goed bereikbaar. Vanzelfsprekend is de IJzeren Man in Vught minder ver dan het Staalbergven, dat zo’n 20 km ver is, maar voor de sportieve recreant is ook het Staalbergven met de fiets goed te doen. Kim en Laurens Staalbergven Geniet ’s zomers met een koel fris biertje (of wijntje) op het terras van het Oisterwijkse Staalbergven. Beslist doen! Proost!
Uitloper

FILMS

Klik op de afbeelding voor een actueel overzicht van de films die in de diverse bioscopen in Den Bosch worden vertoond:biosAgenda