Het thema

Cuba is een van de oorden waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Je proeft in B&B CubaCasa dezelfde sfeer uit de jaren vijftig. De oude auto’s, de gebouwen, het gemoedelijke, eenvoudige leven. Waar vind je dat nog?

Wie de prachtig gerestaureerde gevel van het klassieke pand (uit 1894) aan de Buitenhaven 4 in ’s-Hertogenbosch bekijkt, kan haast niet geloven dat achter deze muren zo’n andere wereld schuilgaat: die van het warme Zuid-Amerika.

In CubaCasa waan je je werkelijk in Cuba of in een ander Zuid-Amerikaans land. Niet alleen door het pand en de aankleding, maar ook door de manier waarop de gastheer je je thuis laat voelen. Wie in B&B CubaCasa verblijft, is er echt even uit!

Bed & breakfast CubaCasa in hartje Den Bosch is gevestigd in een prachtig pand, met een prachtige stijl
De kamers ademen een latino-sfeer en door het houten interieur en de authentieke Zuid-Amerikaanse bouw- en stijlelementen voel je je al snel thuis in dit Bossche bed and breakfast. De sfeer is ongedwongen, gemakkelijk en creatief. De gastheer staat je desgewenst in het Spaans te woord en een aantal B&B-activiteiten c.q. -diensten is onlosmakelijk verbonden aan de latino-thematiek.

Salsa

SalsadansenNatuurlijk wordt Cuba direct in verband gebracht met het salsadansen. Er is geen land op de wereld waar muziek en dans zo’n prominente plaats innemen in het maatschappelijke leven. De naam ‘salsa’ komt van een populair radioprogramma gesponsord door een fabrikant van pikante tomatensaus. Het is ook mooi meegenomen dat de dans meer sensueel – pikanter – is dan de meeste andere Latijns-Amerikaanse dansen en ten onrechte denkt men dikwijls dat de naam daar vandaan komt.

IMG_0113Salsa is geen statische stijl, maar legt de nadruk op beweging. Dat betekent ook dat er geen vaste volgorde is waarin wordt gedanst. De man leidt en bepaalt aan de hand van de muziek de figuren. Er wordt niet over de vloer bewogen, maar alles wordt ter plaatse gedanst. Ingewikkelde figuren met de armen zijn typisch voor de salsa. De voeten doen alleen de basispas met enkele beperkte varianten. Anders dan de Cubaanse, casino, Puerto Ricaans, LA-stijl en de New York-stijl salsa, die voor-achterwaarts in een lijn gedanst worden, wordt de Colombiaanse salsa zijwaarts en ter plaatse gedanst net zoals o.a. de Venezolaanse salsa. De clinics die door CubaCasa worden georganiseerd, zijn geënt op de Cubaanse manier van salsa dansen. Natúúrlijk, zouden we haast zeggen. Interesse? Bel of mail ons (contactformulier).

Djembé

percusionist Het is haast vanzelfsprekend dat via Cubaans bed and breakfast CubaCasa clinics ‘djembé’ zijn te boeken. De djembé (ook: djembeh, djembee, dzjembee of yembe) is een vaastrommel die voornamelijk afkomstig is uit West-Afrika: Mali, Guinee, Senegal, Ivoorkust, et cetera. Omdat djembés een geluid kunnen produceren dat kilometers verderop nog te horen is, werd deze trommel traditioneel gebruikt om snel met andere dorpen te kunnen communiceren. De traditionele djembé wordt met de hand gemaakt. Een boomstam wordt uitgehold en bespannen met een geitenvel. Dit vel wordt via een touwbespanning op de djembé bevestigd. De boom waarvan de traditionele djembés gemaakt worden is de Leky.

_MG_2994De djembé kan zittend en staand worden bespeeld. Als je zit, dan hou je de djembé tussen je benen vast; de onderkant staat op de grond. De djembé wordt dan iets naar voren gekanteld en met de knieën vastgehouden. Hierdoor is de onderkant van de trommel open, waardoor het geluid kan vrijkomen. Wordt de djembé staand bespeeld, dan hangt deze aan een koord over de schouder. Je kunt verschillende klankkleuren bereiken door beide handen te gebruiken en zowel met de vingers als met de vlakke hand te spelen. Dat komt allemaal aan bod tijdens de cursus djembé. Overigens zou je de clinic zoals die bij CubaCasa wordt gegeven ook een percussieclinic kunnen noemen, omdat de cursusleider vele percussie-instrumenten bij zich heeft. Elk groepslid krijgt een instrument in handen en neemt dus actief deel. Erg leuk, uiterst vermakelijk en moeilijker dan je denkt! Interesse? Bel of mail ons (contactformulier).

Zumba

Fitness dance
Zumba is de populaire fitnessstroming die gebaseerd is op de Latijns-Amerikaanse dans. Gasten of vriend(inn)en-groepjes kunnen een eigen les bespreken. Afhankelijk van tijdstip en eventuele overlastfactor zullen deze activiteiten al dan niet in bed and breakfast CubaCasa zelf kunnen plaatsvinden. Voor meer informatie en prijzen, neem even contact met ons op via telefoon, e-mail of het contactformulier.

Flitscursus Spaans

Er kunnen vele redenen zijn voor het volgen van een flitscursus Spaans in B&B CubaCasa. Zo kan het zijn dat je voorbereid naar een Spaanstalig land op vakantie wilt gaan, of van plan bent voor langere tijd te vertrekken naar Spanje of Zuid-Amerika. Misschien heb je een baan (gekregen) bij een Spaans of Zuid-Amerikaans bedrijf en je wilt je in de taal van het moederbedrijf en je buitenlandse collega’s verstaanbaar kunnen maken.

nivelesDELELes van gediplomeerde, native speakers
De docenten die lesgeven in bed and breakfast CubaCasa zijn native speakers en je wordt de hele dag in het Spaans te woord gestaan. In korte tijd leer je je goed verstaanbaar maken en lessen zijn te volgen op elk gewenst niveau.

Omdat een flitscursus Spaans bij B&B CubaCasa altijd maatwerk is, kunnen we hier geen prijzen vermelden. Op verzoek maken we graag een gedetailleerd voorstel. Interesse? Bel of mail ons (contactformulier).

Cubaanse taxi

IMG_0514CubaTaxi is een concept dat je hier in eigen land de gastvrijheid laat proeven van het zonovergoten Cuba, gericht op entertainment en ontspanning. Beleef het plezier om met een authentieke Cubaanse taxi uit de jaren vijftig een tocht te maken met allerlei leuke stops, korte bezoekjes en miniverrassingen. Eenvoudig en gezellig.

Het aanbod van CubaTaxi kent een aantal vaste routes, terugkerende programma-elementen en sterk op Cuba en het Cubaanse leven geïnspireerde activiteiten.

MEDION DIGITAL CAMERAMaar misschien leent jouw dag of activiteit zich meer voor een wat andere, meer persoonlijke benadering of invulling? Eigen wensen honoreren wij in overleg graag. Je kunt daarbij denken aan combinaties met andere activiteiten die door B&B CubaCasa (kunnen) worden georganiseerd. Te denken valt aan combinaties van muziek, dans, koken, eten, wellness en alle soorten van vermaak, zoals rondleidingen (zie bijvoorbeeld ‘De Mannetjes’ onder Uit in de Stad) en een bezoek aan een gemeente als vestingstadje Heusden. Interesse? Bel of mail ons (contactformulier).